- Een op de vijf Nederlandse huizen en gebouwen moet in 2030 van het gas af zijn, maar volgens netbeheerders is dat een kortzichtige strategie.
- Een huis van voor 1980 is vaak te slecht geïsoleerd om met een warmtepomp te verwarmen, stelt Han Slootweg, directeur netstrategie van Enexis.
- Netbeheerders willen het bestaande netwerk van gasleidingen gebruiken om woningen van ‘groen’ gas of waterstof te voorzien.
Nederland gaat van het gas af. In 2030 moet één op de vijf huizen en gebouwen van het gas afgekoppeld zijn. En in 2050 moeten uiteindelijk alle huizen in Nederland het zonder gas stellen.
Dat is in ieder geval het voornemen van het kabinet. Maar volgens Han Slootweg ligt het verhaal genuanceerder. Slootweg is hoogleraar Smart Grids aan de TU Eindhoven en directeur netstrategie van netbeheerder Enexis.
Alle cv-ketels vervangen door een warmtepomp is geen haalbare kaart, zegt hij in een interview met het AD. Voor een warmtepomp moet een huis supergoed geïsoleerd zijn – en dat is in veel woningen die voor 1980 gebouwd zijn een lastige en vooral dure onderneming.
“Je moet een huis uit de jaren 30 geheel inpakken met een 15 centimeter dikke isolatielaag. En dan nog zijn er koude dagen dat het niet lukt”, aldus Slootweg.
Ook het elektriciteitsnet moet volgens de Enexis-directeur op de schop om de zwaardere belasting aan te kunnen. En dat is niet haalbaar: “Kijk maar eens wat er bij oudere woningen op echt koude dagen door de gasmeter gaat. Het is niet reëel om dat met elektriciteit te doen. We kunnen geen zwaar elektriciteitsnet aanleggen voor die 3 tot 5 echt koude dagen per jaar.”
Gasleidingen gebruiken voor waterstof of 'groen' gas
Slootweg vindt het zonde om geen gebruik te maken van het bestaande gasnetwerk in de energietransitie. Er kan bijvoorbeeld 'groen' gas uit biomassa, gft-afval of mest door de leidingen naar de huizen toe. Dat wordt nu al bijgemengd bij het aardgas.
Op termijn is waterstof ook een optie. Daarmee wordt op verschillende plekken al geëxperimenteerd. De Drentse gemeente Hoogeveen bouwt bijvoorbeeld de allereerste woonwijk die volledig op waterstof draait.
Het gasnetwerk in Nederland is al grotendeels gereed om waterstof te transporteren, aldus Slootweg. Om alle gasaansluitingen geschikt te maken is volgens netbeheerder Stedin zo'n 700 miljoen euro nodig. Dan gaat het met name om vervangen van oudere leidingen. Koppelingen moeten heel goed afsluiten zodat het kleine waterstofmolecuul er niet doorheen kan.
"Er gaat geen gaskoppeling meer de grond in die niet is geschikt voor waterstof", aldus Stedin in het AD.
Slootweg pleit voor een bredere visie op energie. Simpelweg roepen dat alle woningen van het gas af moeten, is volgens de hoogleraar kortzichtig. "We hebben gassen nodig, ook in het toekomstige duurzame energiesysteem. Het is echt verstandig om het gasnet te handhaven."
Lees het volledige interview met Slootweg bij het AD »
Lees meer over maatregelen om je huis te verduurzamen:
- 7 subsidies voor zonnepanelen en andere maatregelen om je huis in 2020 duurzamer te maken
- De slimme meter is per 2023 verplicht als je zonnepanelen hebt: 5 dingen die je moet weten
- Je huis verduurzamen: waar begin je? Dit zijn de meest effectieve maatregelen en dit kost het
- Overstappen van cv-ketel naar warmtepomp: heeft jouw huis daar wel genoeg ruimte voor?
- Is jouw huis al klaar voor klimaatverandering? Zo bereid je je voor op hitte en wateroverlast